Kontrastlı Mamografi Nedir?
13 Nisan 2020 Pazartesi | Bizden HaberlerKontrastlı Mamografi Nedir?
Ne Zaman ? Niçin çekilir?
Memenin kanserlerinin damarlanmasının yüksek oluşu nedeniyle kontrast verilerek yapılan tetkiklerde meme kanserleri normal meme dokusuna göre belirgin boyanma gösterirler. Bu prensip meme MR tetkikleri ile meme kanserini daha detaylı değerlendirmenin temel prensibini oluşturmaktadır.
Özel teknik donamım ve yazılımlarla mamografide de verilen iyodlu kontrast maddenin tutumumu tutulumu (tümör boyanmasını) göstermek mümkündür. Bu şekilde damardan kontrast madde verilerek yapılan mamografi incelemelerine kontrastlı mamografi (spektral mamografi, dual enerji kontrastlı mamografi) denmektedir.
Dual Enerji Kontrastlı Mamografide (Spektral Mamografi) : Fizik prensibler iyotlu kontrast maddenin yüksek ve düşük enerjide X-ışınını farklı derecede soğurması prensibine dayanır.
Kontrastlı mamografi çekimlerinde hastaya damar yolu ile iyodlu kontrast madde ( tomografi çekimlerinde verilen kontrast maddenin aynısı) verilmesini takiben, kontrastlı mamografi konuda gerekli donanım ve yazılıma sahip mamografi cihazlarında çekim yapılır.
Çekim esnasında tek bir çekim süresince, dijital mamografi cihazı hem düşük enerjili X ışını ile normal mamografi çekimini yapar, hem de yüksek enerjili X-ışını (45-50 kV) ile çekim yapar. Düşük enerjili görüntüler aynı zamanda normal dijital mamografi imajı olarak ta kullanılır.
Geliştirilen yazılım aracılığı ile yüksek ve düşük enerjili bu görüntülerden bilgisayar sadece kontrast tutulumunu gösteren bölgeleri vurgulayan, tanısal değeri yüksek kontrast tutulum görüntüsünü yapar. Bu görüntüler memede damarlanması fazla olan tümörleri belirgin olarak gösterir ve yoğun fibrokistik meme dokusu içinde saklanan tümörün yakalanmasına olanak verir.